Природно-математички факултет (СП Географија и СП Просторно планирање) у сарадњи са Горском службом спасавања Бања Лука обиљежили су Свјетски дан градова (31. октобар) и 50. годишњицу катастрофалног земљотреса у Бањој Луци (27.10.1969).

Константно нарастајућа популација у градовима широм свијета отвара бројна питања у рјешавању проблема ефикасног управљања градовима, изложености природним катастрофама и  повећаним безбједносним ризицима. 

Велики број градова, међу којима је и Бања Лука, налази се у трусним зонама, били су изложени рушењу и имају повећан ризик нових трусних удара. Градови на различите начине усмјеравају свој просторни развој, организацију институција и инфраструктурних система,те проводе едукацију становништва у случају земљотреса и других природних катастрофа.

Програм обиљежавања Свјетског дана градова реализован је кроз три предавања с фокусом на Град Бања Луку.

 

 

Осим студената географије и просторног планирања, који изучавају наведену проблематику,  предавањима је присустовало око 90 ученика Средње грађевинске школе из Бање Луке  са својим професорима.  Посебно интересовање присутни су показали за развој Бање Луке, процјене ризика од евентуално поновљеног земљотреса, могућностима и ограничењима адекватног одговора на ову природну катастрофу. Покренуто је више практичних питања и исказана потреба за едукацијом ученика и студената у области ефикасног и одговорног понашања у случају земљотреса.