У организацији Природно-математичког факултета (СП Екологија и СП Географија) и Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске у амфитеатру ПМФ-а 22. маја 2019. године са почетком у  13 часова обиљежиће се Међународни дан биодиверзитета.

Како смо ранијим активностима едуковали ученике основних школа о значају вода (22. март Дан вода), глобалних климатских промјена (23. мај Дан метеорологије), као и активностима везаним за очување Планете (22. април Дан планете Земље), наставничку палицу смо овај пут препустили њима.

С поносом можемо најавити да ће ученици еколошких и географских секција основних школа Бранко Ћопић, Јован Јовановић Змај, Иван Горан Ковачић, Милош Црњански и Иво Андрић одржати предавања на теме:

значај природних извора хране и штетност ГМО,
– угрожене врсте,
– климатске промјене,
– топљење ледника и утицај на биодиверзиет поларних области и
– загађеност и заштита животних намирница.

Позивамо вас да својим присуством пружите подршку нашим младим предавачима.

Уједињени народи су 22. мај прогласили Међународним даном биолошке разноврсности (МДБ) како би се повећало разумијевање и свијест о питањима биодиверзитета. Када је први пут формиран од стране Другог комитета Генералне скупштине УН крајем 1993. године, 29. децембар (датум ступања на снагу Конвенције о биолошкој разноврсности), одређен је за Међународни дан биолошке разноврсности. У децембру 2000. године, Генерална скупштина УН-а усвојила је 22. мај као МДБ, како би обиљежила усвајање текста Конвенције о биолошкој разноврсности Завршним актом Конференције у  Наиробију, 22. маја 1992. године.

Тема Међународног дана биолошке разноврсности Конвенције о биолошком диверзитету за 2019.годину је „Наш биодиверзитет, наша храна, наше здравље“ https://www.cbd.int/idb/2019/.