Обиљежавање 20 година рада Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци одржано је 16. и 17. септембра 2016. године. Бројне активности су пратиле овај догађај: издавање монографије ПМФ-а поводом 20 година рада, свечана академија, међународна научна конференција из области природних и математичких наука и промоција дипломаца.

   Програм обиљежавања 20-годишњице оснивања и рада почео је свечаом академојм одржаном у Народном позоришту РС уз присуство ректора Универзитета проф. др Милана Матаруге, декана факултета чланица Универзитета у Бањој Луци, чланова академске заједнице и бројних личности из политичког и јавног живота. Присутнима су се обратили ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др  Милан Матаруга, декан Природно-математичког факултета проф. др Горан Трбић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, потпредсједник владе и министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Сребренка Голић и други честитајући колективу ПМФ-а на успјешном раду институције, развоју природних и математичких наука и  доприносу развоју Републике Српске. На свечаној академији приказан је филм о развоју ПМФ-а и додјељене  плакете појединнцима и институцијама који су дали изузетан допринос развоју ове високошколске и научне институције.

  Свечано обиљежавање 20 година развоја настављено је научном конференцијом из области природних и математичких наука у просторијама ПМФ-а. Научна конференција је организована у сарадњи са Фондом за зажтиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске. Учесници научне конференције из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Хрватске сумирали су резултате развоја природних и математичких наука перцепирајући задатке и изазове у њиховом будућем развоју. На скупу је  учестовало око сто представника угледних научних институција из области биологије, географије, математике, информатике, просторног планирања, физике, хемије, екологије и заштите животне средине.

  Свечано обиљежавање 20 година оснивања и рада ПМФ-а Универзитета у Бањој Луци завршено је 17.09. 2016. године додјелом диплома новој генерацији дипломаца.