Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, објавило је резултате конкурса за подстицаје и награде у 2020. години.

Тим „СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ХЕМИЈА“ трећу годину за редом је добио награду за научна достигнућа која се додјељује једном научном тиму годишње. Критеријуми за ову награду су веома јасни, при чему се у обзир узима међународна видљивост наших научника кроз учешћа у међународним пројектима, реализована међународна менторства и међународне монографије објављене од стране реномираних свјетских издавачких кућа.

Додатни критеријум, на који је СП Хемија нарочито поносан, представља сарадња са индустријом. У овој категорији наш тим је у 2020. години кандидовао два индустријска пројекта и то са компанијама „Бентопродукт“ из Шипова и „Дестилација“ из Теслића, која имају за циљ развој нових производа у овим компанијама. Поред истраживача, у реализацији ових пројеката били су ангажовани и студенти оба циклуса студија СП Хемија, што истичемо као посебну вриједност остварене сарадње.

Осим награде за најуспјешнији тим, појединачне награде за научну продуктивност су додијељене нашим наставницима и сарадницима. Професори Саша Зељковић, Милица Балабан и Сузана Готовац Атлагић, као и др Иван Самелак, награђени су за објављене научне радове у различитим категоријама међународно рецензираних часописа.

Линкови:

https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mnk/Konkursi/Konkursi_ministarstva/Konkursi_nauke/Pages/default.aspx

https://bentoproduct.ba/

https://destilacija.net/