Студентска организација Природно-математичког факултета организовала је 10. маја 2021. године промоцију Научно-стручног студентског скупа „Студенти у сусрет науци – StES“ која се традиционално одржава у организацији Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци и Универзитета у Бањој Луци.

Циљ промоције био је упознавање и укључивање студената у овогодишњи StES који ће се 14. пут одржати крајем новембра, те да се студенти охрабре и схвате улогу овог скупа, значај писања научног рада, да се упознају са свијетом науке и да сазнају који су бенефити учешћа за њихове будуће каријере.

Бојан Гарић, координатор Секције природних наука на StES-у, упознао је заинтересоване студенте са циљевима конференције и начинима како се могу укључити у њен рад. Његова презентација је обухватила детаље о томе како студенти могу да напишу научни рад, како да се пријаве, како изгледа пут до излагања радова и шта могу да очекују као учесници скупа. Подршку студентима пружили су запослени професори и асистенти нашег факултета, који су додатно мотивисали студенте и истакли зашто је битно да се студенти што раније укључују у научни рад на факултету, које су области тренутно најактуелније у природним и математичким наукама и на шта је све потребно обратити пажњу у цијелом процесу, од проналажења одговарајућег ментора до излагања самог рада.

Присутним студентима обратио се и прошлогодишњи побједик Секције природних наука, Дејан Пухало, диполомирани просторни планер, који је подијелио своја искуства и нагласио како му је знање и референца коју је стекао помогло да у кратком времену након дипломирања добије посао.

Драгица Делић, асистент на Студијском програму географија, обратила се студентима као некадашњи учесник StES-а и објаснила који су све бенефити које студенти имају писањем научног рада и учешћем на скупу. Она је нагласила да је StES идеалан за студенте старијих година и дипломце, док се студенти нижих година могу укључити као волонтери и помоћи у организацији.

Проф. Милица Балабан, руководилац Студијског програма хемија, као вишегодишњи рецензент и члан оцјењивачке комисије, појаснила је студентима сам процес рецензирања и оцјењивања радова, те нагласила о чему студенти треба да воде рачуна током одбране рада.

Биљана Радусин Сопић, асистент на Студијском програму биологија и Студијском програму екологија и заштита животне средине, објаснила је како студенти могу да остваре високе резултате у свом раду и које области су актуелне у областима биологије и екологије.

Др Марко Ђукановић, виши асистент на Студијском програму математика и информатика, објаснио је зашто је битно да студенти на вријеме уђу у свијет науке и које су то области математике и информатике тренутно најактуелније.

Мр Марко Иванишевић, виши асистент на Студијском програму просторно планирање, навео је које области су актуелне у области просторног планирања и акценат је ставио на интердисциплинарни приступ и указао на могућност сарадње и заједничких радова више студијских програма нашег факултета.

Након кратких излагања, представници Студентске организације су одговарали на питања присутних студента, а наставници и асистенти нашег факултета још једном су позвали студенте да се укључе у рад конференције, гдје ће им они, као њихови ментори,  у зависности од природе рада, помоћи приликом израде експерименталног или практичног дијела, као и самог писања рада.