Истраживачки тим пројекта RIS RESTORE са Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци посјетио је Геолошки одсјек Природословно-математичког факултета у Загребу у оквиру пројекта RIS RESTORE.

Састанак је одржан у просторијама Геолошког одсјека гдје су размијењене информације о раду, искуства и идеје присутних чланова. Тимови су међусобно упознали методологије и приступ истраживању колега, као и могућности сарадње, наког чега је услиједило планирање пројектних активности у наредном периоду. Бањалучки тим је колегама из Загреба доставио и узорак црвеног муља са одлагалишта Клиса у близини Зворника, а које је у власништву компаније „Алумина“. Узорак ће бити коришћен за поређење резултата добијених у различитим лабораторијама, као и добијање свјежих резултата заснованих на новим идејама истраживачких тимова и примијењеним експерименталним техникама.

Састанак је одржан у складу са свим прописаним епидемиолошким мјерама. Закључено је да ће се осим иновативних активности у обје групе, у предстојећем периоду размотрити могућност одржавања догађаја за дисеминацију идеја о рјешавању проблематике одлагалишта црвеног муља. Догађај би укључивао балкански контекст и угостио партнере на пројекту из ужег региона.

Искоришћена је прилика да тим из Бања Луке обиђе и VirtuLab, новоуспостављену мрежу 15 лабораторија на Свеучилишту у Загребу чији капацитети би такође могли бити од користи пројекту RIS RESTORE. Гостопримство тиму је указала Проф.др Сибила Боројевић Шоштарић са својим колегама.

Повезнице:

http://ris-restore.zag.si/

https://www.aluminazv.ba/

https://www.pmf.unizg.hr/geol 

https://www.rgn.unizg.hr/hr/virtulab