Природно-математички факултет има добру вишегодишњу сарадњу са научним институцијама и       организацијама из Руске Федерације. Тим поводом ПМФ су посјетили Јуриј Пичугин, први секретар Руске амбасаде у БиХ и Виктор Александрович Москвин, директор Дома руског зарубежја „Александар Солжењицин“ из Москве са сарадницима.

Руску делегацију су примили декан ПМФ-а проф. др Радославом Декић и проф. др Мира Мандић. Рад Руског дома зарубежја посвећен је изучавању руске емиграције и културних вриједности руског народа изван граница Руске Федерације. Повод посјете је успостављање сарадње у области истраживања руске емиграције, мапирања локалитета њеног присуства и културних трагова, као и руског насљеђа из ранијих историјских периода.

Господин Москвин показао је велико интересовање за резултате досадашњих истраживања на Студијским програмима географија и просторно планирање и документарни филм о руској емиграцији у БиХ у продукцији ПМФ-а.

Тим поводом проф. др Мира Мандић представила је досадашњи рад, потенцијалне могућности истраживања, заштите и презентовања руског насљеђа у Републици Српској. Господин Москвин се захвалио на исказаном интересовању за руску емиграцију и њен рад.

Москвин је представио научни потенцијал, архив и библиотеку Руског дома зарубежја и понудио на располагање нашим истраживачима те позвао у посјету и презентовање рада у Москви. Састанак је завршен закључком да је је ово први корак и да ће кроз наредне сусрете сарадња бити конкретизована.