Још једна важна активност на промoцији СТЕМ дисциплина средњошколцима донијела је престижан резултат. Након припрема на нашем факултету, ученици Средње електротехничке школе „Никола Тесла“ и Гимназије Бања Лука освојили су награду за најбољу презентацију на сајму науке који традиционално организује институт Ветсус у Лиувардену, Холандија. Ово је највећи центар изврсност

и у науци а нарoчито у истраживању и очувања вода у Европској унији. Ученици су у свом пројекту замислили да промовишу могућности за производњу натријум-јонских батерија на бази руде халита (натријум хлорида) из налазишта у Тузланском кантону. Међутим, осим што су проучили и промовисали најсавременију литературу из електрохемије, такође су жељели да дио презентације укључи и богату историју овог ресурса на овим просторима чија експлоатација сеже и до преко 2000 година уназад.

Зато је важан дио менторства пружила и археолог са Филозофског факултета нашег Универзитета доц. др Ивана Панџић која је докторирала на тематици археолошког истраживања управо експлоатације соли у Тузли.

У конкуренцији много опремљенијих факултета и средњих школа из Њемачке, Италије, Холандије који су учествовали на такмичењу, наши ученици су публику одушевили сигурним наступом и разумијевањем теме, те позитивним ставом и жељама за развој ових модерних технологија у нашој земљи. Освојили су награду за најбољу презентацију и стекли занимљива нова знања и пријатељства.

Путовање је финансирано из пројеката RM@Schools, Европског института за иновације и технологију (ЕИТ).

Повезнице:

https://www.wetsus.nl/education/

https://rmschools.isof.cnr.it/

https://n1info.ba/vijesti/mladi-naucnici-iz-banjaluke-pobijednici-medjunarodnog-sajma-nauke-kako-od-rude-soli-dobijamo-natrijumske-baterije/

 

Video obezbijeđen zahvaljujući https://rtvbn.tv/cirilica/arhiva/7537/danas-u-srpskoj