У четвртак, 13. септембра 2018. године у Амфитеатру Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци потписан је Уговор о пословној сарадњи између Природно-математичког факултета и компаније Р-С Силикон, д.о.о. Мркоњић Град. Ово је још један у низу важних пројеката ПМФ-а који има за циљ успостављање што тјешње сарадње између Факултета и индустријских партнера. Уговор је потписао проф. др Горан Трбић, декан  Природно-математичког факултета и господин Ђанмикеле Фоља, прокуриста компаније Р-С Силицон и представник инвеститора, италијанске компаније Металлегхе.

Као подршка сарадњи италијанских привредника са локалном заједницом потписивању Уговора је присуствовао Његова екселенција господин Никола Минаси, амбасадор Италије у Босни и Херцеговини, као и представници Министарства за науку и технологију Републике Српске и  Универзитета у Бањој Луци.

Компанија Р-С Силицон је обезбиједила средства у износу од 40000 КМ за реализацију стручне студије на тему „Свеобухватно истраживање микросилике“, која се бави истраживањем алтернативних примјена једног овог производа. Тим Студијског програма хемија који ће водити проф. др Саша Зељковић ће у наредној години реализовати ову студију.

Треба нагласити да је поред средстава која су намијењена за реализацију студије, Компанија Р-С Силицон донирала вриједну опрему Студијском програму хемија у вриједности преко 12000 КМ (дигестор и двије прецизне ваге), а која ће умогоме помоћи реализацију самог пројекта.